Aandoeningen waar wij mee kunnen helpen:
Syndroom van De Quervain
Wat is het syndroom van De Quervain?
Het syndroom van De Quervain (stenoserende tenosynovitis) is een aandoening die het gevolg is van irritatie en zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols.
Tussen je onderarm en je duim lopen onder andere twee stekpezen. Bij het syndroom van De Quervain zijn deze twee strekpezen en/of de glijlaagjes geïrriteerd, waardoor zwelling ontstaat. Als het glijlaagje zwelt wordt het kokertje te nauw en gaat de pees stroef bewegen. Hierdoor raakt de pees geïrriteerd, waardoor die ook gaat zwellen en bewegen bijna niet meer mogelijk is. Het proces kan ook beginnen bij een geïrriteerde en dus gezwollen pees. Ook dan ontstaat frictie met het glijlaagje, waardoor dat gaat zwellen. De irritatie wordt veroorzaakt door telkens herhalen van een beweging die je niet gewend bent of die je maar af en toe langdurig doet.
Wat merk je ervan?
Klachten bij het syndroom van De Quervain beginnen vaak met een doffe pijn bij de overgang van je pols naar je duim. Tillen en krachtig knijpen of draaien maken deze pijn erger en op den duur kan de pijn uitstralen naar de duim en de onderarm.
In ernstige gevallen kan er op de pijnlijke plek een zwelling ontstaan. Soms treedt er juist gevoelloosheid op bovenop de duim en de wijsvinger.
Wat kan je eraan doen
Voor het syndroom van De Quervain geldt dat het operatief te behandelen is. Wij adviseren echter om eerst een conservatief traject te volgen. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het nagaan waar de klacht is ontstaan om het voortaan te voorkomen.
Het is belangrijk dat je goed wordt geïnformeerd over de klacht, zodat je je daarin kan laten begeleiden. Door te lang met klachten te blijven lopen wordt er vaak gecompenseerd in het bewegen, wat weer kan leiden tot problemen in de gehele keten. De pezen tot rust te brengen kan een belangrijk onderdeel van je behandeling zijn. Bij iedereen wordt het behandeltraject individueel bekeken om zo het beste resultaat op te kunnen leveren.
Voorbeelden van behandelingen zijn:
- Spalktherapie om de pees tot rust te brengen
- Informeren en adviseren
- Peesglijdoefeningen
- Oefentherapie om de kracht te herstellen
- Corrigeren van compensatie gedrag