Tel. 046 – 452 85 19
Logo - Handtherapie Sittard

Aandoeningen waar wij mee kunnen helpen:

Polsfractuur

Wat is een (pols)fractuur?

We spreken van een fractuur wanneer een bot gebroken is. Dit kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling. Bij zo'n er ontstaat een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en normale bewegingen zijn vaak niet meer mogelijk.

Bij is een polsfractuur is het spaakbeen (de radius) en soms bijkomend de ellepijp gebroken. Deze fractuur ontstaat vaak na een val op uitgestrekte hand en wordt vaak ook wel een distale radiusfractuur genoemd. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen intra-articulaire fracturen (breuken doorlopend in het gewricht) en extra-artculaire fracturen (breuken buiten het gewricht). 

Hoe merk je een polsbreuk op?

Bij een polsbreuk kun je last hebben van pijn, zwelling en standsafwijking van de pols. De pijn neemt toe bij beweging van de pols.

Wat kan je doen aan een polsbreuk?

De behandeling van een distale radius fractuur is in eerste instantie gericht op herstel van de anatomische stand van de gebroken botdelen. Afhankelijk van de mate van verplaatsing en inzakking van het gebroken deel zal voor een conservatief dan wel een operatief traject gekozen worden.

Na herstel van de standsverandering staat het optimaliseren van de genezing van de aangedane structuren en het bevorderen van de normale functie van deze en omliggende structuren op de voorgrond. Door middel van oefeningen, mobilisatie technieken of spalken gaan wij aan de slag om de functie en bewegelijkheid van de gehele hand/pols te verbeteren.

Postoperatief

Na een operatie aan de polsbreuk kunnen wij helpen met het volgende:

  • Oedeempreventie/ vermindering
  • Functioneel herstel van de mobiliteit van het polsgewricht en indien nodig ook andere gewrichten zoals de elleboog en of de vingers
  • Volledig of optimaal herstel van de inzetbaarheid en belastbaarheid van de betreffende hand
  • Opbouwen van kracht en stabiliteit middels oefentherapie
Last van een pols fractuur?