Tel. 046 – 452 85 19
Logo - Handtherapie Sittard

Aandoeningen waar wij mee kunnen helpen:

Boutonnière deformiteit

Wat is Boutonnière deformiteit?

Boutonnière deformiteit ontstaat door het afscheuren van de strekpees van je hand/vinger, bijvoorbeeld bij een ongeluk of door reuma. Een derde van alle patiënten met reumatische artritis hebben vingers met een Boutonnière deformiteit. Het letsel ontstaat op de hoogte van het middelste kootje van de vinger. Hierdoor komt het gewrichtje het dichtst bij de hand gebogen te staan en het andere gewrichtje gaat overstrekken. Patiënten hebben over het algemeen last van pijn en zwelling ter hoogte van het middelste gewricht van de vinger.

In het begin wordt dit letsel nog wel eens gemist, omdat de volledige strekking van het centrale gewricht van de vinger dan nog mogelijk is. De typische Boutonnière deformiteit ontstaat pas na een aantal dagen door het geleidelijk afglijden van de zijslippen naar de binnenkant van je hand.

Vaak kan dan de vinger niet meer actief worden gestrekt, meestal lukt dat nog wel met behulp van de andere hand. De diagnose kan aan de hand van de symptomen en het lichamelijk onderzoek worden gesteld. In sommige gevallen laat de arts nog een foto maken om een botbreuk te kunnen uitsluiten.

Welke klachten ervaar je van een Boutonnière deformiteit?

Bij klachten van een Boutonnière deformiteit kun je denken aan:

  • standsverandering in de vinger die enkele dagen na het letsel optreed
  • onvermogen om de vinger te strekken
  • pijn ter hoogte van het letsel
  • zwelling van de vinger

Wat kan je eraan doen?

Spalktherapie & educatie
In onze praktijk geven we je educatie over het letsel en de te volgen behandeling. Daarnaast krijg je uitgebreid uitleg over de noodzaak van het 24/7 gebruiken van de spalk. Je dient de niet-gespalkte gewrichten actief te houden en indien nodig passief te mobiliseren.

Oefentherapie
Elke dag vervang je het Boutonnière-spalkje vijf tot zeven keer door het oefen-spalkje. Met dit oefen-spalkje bevorder je de beweeglijkheid en de kracht in de vinger.

Last van Boutonnière deformiteit?