Tel. 046 – 452 85 19
Logo - Handtherapie Sittard

Aandoeningen waar wij mee kunnen helpen:

Dystrofie

Wat is dystrofie?

Posttraumatische dystrofie, ook wel complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) genoemd, is een aandoening die kan optreden na letsel aan een ledemaat of na een arm- of beenoperatie. Hierbij zijn de zenuwen beschadigd geraakt.

Wat merk je van posttraumatische dystrofie?

Klachten die horen bij posttraumatische dystrofie zijn onder andere:

  • Intense pijn (die bij bewegen extra toeneemt).
  • Zwelling van een bepaald lichaamsdeel.
  • Koud of warm voelen van de huid.
  • Verkleuring (meestal roodheid) van de huid.
  • Verminderde bewegelijkheid (beperkingen).
  • Extra pijn bij aanraking met de huid.


Er is sprake van posttraumatische dystrofie (CRPS) als kan worden voldaan aan ten minste vijf van de hierboven beschreven kenmerken.

Wat kan je eraan doen

Omdat niet goed bekend is hoe en waarom deze abnormale heftige reactie op een relatief gering letsel of operatie ontstaat, is er geen duidelijke behandeling van voorkeur. Er zijn dan ook verschillende behandelingsvormen die aangeboden kunnen worden.

Er kan rust van het aangedane lichaamsdeel worden geadviseerd, waarbij een speciale spalk of brace kan worden aangelegd. Voor de bestrijding van de pijn worden pijnstillers en eventueel een combinatie van bloedvat verwijdende en/of ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven.

Ook is het mogelijk dat een gecombineerde behandeling wordt voorgeschreven, met zowel geneesmiddelen, fysiotherapie als ergotherapie. De fysiotherapeut zal dan gaan oefenen om de spieren en kapsels soepeler te maken en in beweging te houden (dan wel te krijgen), waarbij er wordt geoefend op geleide van de pijn (in combinatie met pijnstillers). Wanneer de pijnklachten en beperkingen blijven bestaan, kan overleg met een pijnpolikliniek plaatsvinden om te kijken of met behulp van bijvoorbeeld een speciale priktechniek een pijnblokkade in het aangedane lichaamsdeel aangebracht kan worden.

Last van dystrofie?