Tel. 046 – 452 85 19
Logo - Handtherapie Sittard

Aandoeningen waar wij mee kunnen helpen:

Triggervinger

Wat is een triggervinger?

Een triggervinger is een vinger (of duim) die door omstandigheden niet goed meer kunt buigen of strekken. Na verloop van tijd kan de vinger ook krom blijven staan

Je kunt je vingers buigen met de spieren aan de binnenkant van je onderarm (de buigspieren). Van deze spieren lopen pezen naar de vingertoppen die door bandjes op hun plaats gehouden. Als de buigspieren samentrekken, trekken ze aan de pezen en die trekken vervolgens je vingers krom. Dit gaat soepel doordat de pezen door een soort kokertjes met glijmiddel bewegen, een peesschede genoemd.

Bij een triggervinger blijft de pees vastzitten in de peesschede of blijft deze haken achter de bandjes die de pees op zijn plek houden. Daardoor blijft de vinger vastzitten bij het buigen of strekken. Door kracht te zetten kan de pees soms toch opeens losspringen. De vinger kan dan opeens tóch verder buigen of strekken. Vandaar ook wel de naam hokkende vinger of springvinger.

Wat merk je van een triggerfinger?

  • Het is moeilijk om uw vinger te buigen en strekken. Buigen doet pijn of voelt vervelend.
  • Met kracht kunt u de vinger nog wel een stukje verder krijgen. Daardoor gaat het buigen of strekken vaak in schokken. Soms lukt dit alleen door met uw andere hand te helpen. 
  • Aan de binnenkant van uw hand kan een bobbeltje ontstaan. Het kan heen en weer schuiven als u uw vinger buigt of strekt. Het kan pijn doen als u op het bobbeltje drukt.
  • Soms blijft de vinger krom staan.

Wat kan je aan een triggerfinger doen?

Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat de pees niet langer hokken blijft en dat de vinger of duim weer zonder pijn volledig bewogen kan worden. De irritatie van de pees en peesschede moet verminderd worden om de pees weer soepel heen en weer te kunnen bewegen. Het slikken van ontstekingsremmende medicijnen of het inspuiten hiervan in de peesschede kan de zwelling en pijn verminderen en soms de klachten doen verdwijnen. Ook kan het gebruik van een (nacht)spalkje soms voldoende helpen. Deze kunnen wij voor je op maat maken.

Last van een triggerfinger?