Tel. 046 – 452 85 19
Logo - Handtherapie Sittard

Aandoeningen waar wij mee kunnen helpen:

SL-dissociatie

Wat is een SL-disscociatie?

De pols is opgebouwd uit acht kleine botjes die geschakeld zitten tussen de middenhandsbeentjes en de botten van de onderarm. Het SL-bandje verbindt het bootvormig botje met het maanvormig botje van de pols. Het is één van de belangrijkste stabiliserende bandjes van de pols. Tijdens het bewegen van de pols bewegen de polsbotjes op een ingewikkelde manier ten opzichte van elkaar. Bij een letsel van het SL-bandje kan er een standsverandering optreden van het bootvormig en maanvormig botje en wordt het bewegingspatroon verstoord. Door de verstoring van het bewegingspatroon gaan de botjes op een verkeerde manier ten opzichte van elkaar bewegen. Dit heeft bij een aantal patiënten pijnklachten als gevolg.

Een letsel van het bandje (ligament) tussen het bootvormig botje (Scaphoid) en het maanvormig botje (Lunatum). Ook wel scapho-lunair bandletsel, SL ligment letsel of scapholunaire dissociatie genoemd.

Wat merk je van een SL-disscociatie?

Bij een SL-disscociatie hebben veel mensen direct na het ongeval pijn aan de duim-/bovenzijde van de pols. De pols is gezwollen, wat stijver en soms is er een klik voelbaar. Aanhoudende pijnklachten kunnen wijzen op een scheur van het SL bandje.

Op een röntgenfoto is in dit stadium veelal niets afwijkends te zien. De pijnklachten kunnen aanhouden, wat vaak de aanleiding is voor verder onderzoek zoals een MRI-scan, polsvideo of kijkoperatie waarbij het letsel pas aan het licht komt. Het kan ook zo zijn dat de pijnklachten verdwijnen en je enkele tot tientallen jaren klachtenvrij bent alvorens er opnieuw pijnklachten ontstaan. Ditmaal wordt de pijn dan door artrose of een SLAC wrist veroorzaakt.

Wat kan je eraan doen?

Afhankelijk van wanneer het ongeval was, hoeveel pijn je hebt en je leeftijd kunnen we kiezen voor spalk- en handtherapie. Hierbij maken we een rustspalk voor je die je enkele weken zal moeten dragen om de weefsels in de pols te laten herstellen. Hierna krijg je van ons instructies en oefeningen om de pols weer pijnvrij belastbaar te maken.

Daarnaast is er ook een operatieve behandeling mogelijk voor SL-disscociatie. Na deze operatie kunnen wij aan de slag met je revalidatie behandeling om zo weer de beweeglijkheid en kracht te herstellen.

Last van SL-disscociatie?