Tel. 046 – 452 85 19
Logo - Handtherapie Sittard

Aandoeningen waar wij mee kunnen helpen:

Carpaal tunnel syndroom

Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Het carpaal tunnel syndroom is een verzameling van klachten veroorzaakt door een beknelling van de nervus medianus (de middelste armzenuw) in het verloop van de carpale tunnel. Dit is een nauw kanaal gevormd door de polsbotjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van de duim en vingers en de zenuw (nervus medianus).

Wat merk je van dit syndroom?

Wat je vaak merkt van het carpaal tunnel syndroom is:

  • Pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in je duim, vingers en handpalm (zelden in de pink).
  • Soms heb je klachten in de hele hand en stralen deze uit naar de onderarm.
  • Deze verschijnselen kunnen aan beide handen tegelijk optreden. In de nacht kunnen de klachten je slaap verstoren.

Verder kan kracht (vooral in de duimspieren) en gevoel minder worden, waardoor je dingen uit je hand kunt laten vallen. Deze onhandigheid is er in het begin vooral ’s ochtends, maar later kan dit de hele dag voor blijven komen. Bij ernstige klachten kun je sommige werkzaamheden niet meer goed uitvoeren.

Wat zijn de oorzaken?

Het carpaal tunnel syndroom kan veroorzaakt worden door het volgende:

  • Zwelling van de bekleding van de pezen door reuma of door hormonale veranderingen
  • Zwangerschap (hormonale veranderingen)
  • Bij een te langzaam werkende schildklier
  • Ook kunnen de peesscheden zwellen door irritatie zoals na forse handenarbeid of door een benige afwijking in de tunnel (bijvoorbeeld na een breuk).
  • CTS komt vaker voor bij diabetes mellitus (suikerziekte).

Wat kan je eraan doen?

Het belangrijkste is dat er goed onderzoek gedaan wordt naar de klachten. De tintelingen kunnen namelijk vaak ook veroorzaakt worden door een beklemming hoger in de keten zoals de schouder.

Educatie
We geven je uitleg over de aandoening en geven advies over verlichtende houdingen en activiteiten, maar ook het beloop en een prognose.

Spalk
Vaak wordt er tijdelijk gebruik gemaakt van een spalk, waarmee de pols in een neutrale stand wordt gehouden. De aanbeveling is dat de spalk alleen wordt gedragen tijdens de slaap en symptoomprovocerende activiteiten.

Therapie
De spieren in de onderarm en/of schouder kunnen losgemaakt worden middels massage en rekoefeningen om zo de spanning van de spieren af te halen.

Last van het carpaal tunnel syndroom?