Tel. 046 – 452 85 19
Logo - Handtherapie Sittard

Aandoeningen waar wij mee kunnen helpen:

Dupuytren

Wat is dupuytren?

De ziekte van Dupuytren is een aandoening waarbij er bindweefselstrengen ontstaan onder de huid van je handpalm en vingers. In je hand zit bindweefsel als een laag tussen de huid van je handpalm en de onderliggende bloedvaten en pezen.

Bij de ziekte van Dupuytren wordt het bindweefsel in je hand(palm) dikker. Op de plaatsen waar het bindweefsel verdikt is, voel je knobbels of strengen in/onder je huid. Deze knobbels en strengen verschrompelen na verloop van tijd, waardoor je vingers of duim krommer gaan staan. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je jouw vingers niet meer kunt strekken. Dit noemen we dan ook wel klauwhanden.

Wat merk je van dupuytren?

De volgende verschijnselen kun je merken bij de ziekte van dupuytren

  • Pijnlijke knobbels en strengen in 1 of beide handpalmen.
  • De pijnlijke strengen zie je vaak in de ringvinger en pink
  • De strengen kunnen na jaren steeds verder samentrekken (korter worden). Je handpalm en vingers kunnen hierdoor kromtrekken.
  • Het strekken van de vingers wordt steeds moeilijker
  • Het gewrichtskapsel om de gewrichten van de vingers verschrompelt waardoor de gewrichten steeds stijver worden

Wat kan je eraan doen?

Conservatief
In sommige gevallen zetten we spalktherapie als behandeling in, om zo verdere kromstand te voorkomen. Ook kan een spalk het doel hebben om de vinger weer rechter te krijgen.

Postoperatief
Hierbij richt de therapie zich op het voorkomen of verminderen van oedeem, het verzorgen van de wond en het littekenherstel. Dit doen we door middel van oefentherapie dat gericht is op een functioneel herstel van de inzetbaarheid en belastbaarheid van zowel de vingers en als nodig de duim.

Last van de ziekte van Dupuytren?