Tel. 046 – 452 85 19
Logo - Handtherapie Sittard

Aandoeningen waar wij mee kunnen helpen:

Skiduim

Wat is een skiduim?

Een skiduim is een veel voorkomende aandoening aan de duim. De gewrichtsband in de duim zorgt samen met andere gewrichtsbanden voor de stevigheid van het onderste gewricht van de duim. Wanneer deze gewrichtsband beschadigd is, kan het gewricht instabiel worden.  

Wat merk je van een skiduim?

De meeste patiënten vertellen dat ze een ongelukje met hun duim hebben gehad. Hierdoor is de binnenzijde van het onderste duimgewricht pijnlijk en gezwollen. Als het gewricht instabiel is, merk je dat je minder kracht in de duim hebt. hierdoor kan je bijvoorbeeld een deksel niet meer van een potje draaien. Soms is er ook een zwelling en/of verkleuring aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht te zien. De plek die het meest gevoelig is, kan je vaak met één vinger aanwijzen. Bij langer bestaande letsels heeft het onderste bot van de duim de neiging naar voren te verschuiven en te draaien.

Er bestaan twee soorten letsel dat een skiduim kan veroorzaken:

Acuut letsel
Acuut letsel ontstaat door een harde, naar buiten gerichte kracht op het onderste gewricht van de duim. De skiduim komt vaak voor bij skiërs door een val waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Naast skiën komt een skiduim ook vaak voor bij balsporters. Hierbij komt dan een bal met hoge snelheid tegen de uitgestrekte duim aan, waardoor de aan de binnenzijde gelegen gewrichtsband beschadigd raakt.

Chronisch letsel
Bij chronisch letsel rekt de gewrichtsband herhaaldelijk uit. Dit zien we bijvoorbeeld bij werkzaamheden waarbij de duim steeds op dezelfde wijze belast wordt. Uiteindelijk verslapt de band, wat vervolgens kan leiden tot een instabiel gewricht.

Wat kan je eraan doen?

Voor een skiduim bestaat er een post-operatief en conservatief behandeltraject. Beiden behandelingen zijn gericht op een optimaal herstel in beweeglijkheid, kracht, stabiliteit en coördinatie van de duim. Dit kan onder andere bereikt worden met spalktherapie, oefentherapie en/of pijneducatie.

Het belangrijkste is dat je weet wat er zich in je duim afspeelt en je daardoor ook meer inzicht krijgt in het behandeltraject, waardoor je met zelfstandige oefeningen aan je herstel kan werken. Uiteraard kan dit ook onder toezicht van je therapeut.

Last van een skiduim?