Tel. 046 – 452 85 19
Logo - Handtherapie Sittard

Aandoeningen waar wij mee kunnen helpen:

Artrose

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van het gewrichtskraakbeen, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en kan het op den duur zelfs geheel verdwijnen. De botuiteinden komen dan tegen elkaar en dit veroorzaakt pijn.

Doordat de botuiteinden tegen elkaar komen kan het gewricht moeilijk(er) worden bewogen. Verder zal, als reactie op de verminderde kraakbeenbescherming, het bot zijn dragende oppervlak gaan vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Het gewricht kan daardoor uitsteeksels (osteofyten) vormen, dikker worden en misvormd raken. De pijn bij artrose wordt voor een groot deel veroorzaakt door ontsteking (steriel) van het kapsel rondom het gewricht.

In de hand treedt artrose vaak op in het basisgewricht van de duim. Dit gewricht wordt gevormd door het eerste middenhandsbeen (os metacarpale 1) en een handwortelbot (os trapezium), dit samen wordt de duimbasis of CMC-1 gewricht genoemd.

Het proces van aantasting van het kraakbeen stopt niet en neemt langzaam toe. Artrose is dan ook niet te genezen, maar het proces is gelukkig wél te vertragen.

Wat merk je van artrose?

Klachten die veelvoorkomend zijn bij artrose in de duim zijn onder andere:

  • pijn
  • krachtsverlies
  • verstijving van het gewricht (een verminderde grijpfunctie en een verminderde pincetgreep)
  • zwellingen
  • vervorming van het gewricht

Welke behandeling bestaat er voor artrose in de duim?

Zoals al eerder aangegeven is de artrose een proces dat niet te stoppen is. Wat we wel kunnen doen is de factoren om het gewricht heen zo optimaal mogelijk te maken. Hierbij kun je denken aan het vergroten van de beweeglijkheid van de vinger en het verstevigen van de spieren rondom het gewricht waardoor de druk op het gewricht wordt verminderd.

Voorbeelden van behandelingen zijn:

  • Brace of op maat gemaakte spalk ter ondersteuning van het gewricht.
  • Corrigeren van de positie van de duim
  • Oefentherapie om de mobiliteit en stabiliteit te verbeteren.
Last van artroseklachten?